Zdrowo i kolorowo – robienie wiosennych kanapek

zdr

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy, a dorośli siłę do pracy. Dlatego w piątek 15 kwietnia nasi najmłodsi uczniowie z klas pierwszych w świetlicy postanowili o tym wszystkim przypomnieć, przygotowując wiosenne drugie śniadanie. Na zajęciach dzieci poprzez zabawę uczyły się o zdrowym odżywianiu, poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji owoców, warzyw i soków. Same wybrały produkty, z których powinno składać się zdrowe drugie śniadanie. Następnie pod kierunkiem wychowawców świetlicy samodzielnie przygotowały kanapki z dostępnych zdrowych produktów.

Wszystkie maluchy z wielkim zapałem wykonywały swoją pracę, której rezultatem były różnorodne i bardzo kolorowe kanapki. Można było na nich znaleźć , jajka, pomidory, ogórki, szczypiorek, rzodkiewka, które nie tylko dodawały kanapkom uroku i smaku, ale przede wszystkim sprawiły, że kanapki te były bardzo zdrowe. Przygotowane kanapki wszystkim bardzo smakowały, większość kanapek została od razu zjedzona przez dzieci, a to co zostało dzieci zabrały do domu dla swoich najbliższych.